LYDOPPTAK i naturen- SOUND RECORDING

I mange tilfeller er det lettere å bestemme en observasjon av fugler ved hjelp av sang eller lokkelyder, enn ved å prøve å se detaljer inne i tett buskas! Et godt eksempel fra våre breddegrader er forskjellen på løvsanger og gransanger, det kan være «nesten umulig» å se forskjellen på disse to artene under ugunstige forhold! Men hvis de lager et lite pip kan en som oftest skille disse to ganske lett! Gransanger = Chiffchaff, Løvsanger = Willow warbler. Ved å studere sonogrammet (bilde av lyden) kan en danne seg et bilde av hvordan sangen eller lokkelyden framtrer ute i naturen. Starter den lavt og stiger, eller har den enlyd som starter med høy frekvens og daler i løpet av sangstrofen? Eller er den helt lik hele sangen. Kikk på sonogrammet mens du lytter på sangen og lær! Se på løvsangerens lokkelyd, den henger et øyeblikk før den raskt går opp på slutten!

Har du lyst å lære lydopptak?
Er du en av mange som har lyst å lære fuglesang/-lyder og/eller «ta med hjem» lydene du hører i naturen? 1000-vis av fugleinteresserte i verden har dette som hobby og de tar mange flotte opptak av arter, stemninger og ikke minst bidrar til å lære om og å ta vare på naturens mangfold ved å dele med andre naturinteresserte.
Dagens digitale lydopptakere er lett å bringe med seg ut i naturen, og de kan tilkobles mange typer mikrofoner og ekstrautstyr. En kan også bruke mobiltelefonen som opptaker, men denne har begrenset kapasitet med tanke på kvalitet og muligheter.
Når en står ute i naturen med opptaker og mikrofon vil en snart oppdage at støy fra omgivelsene med biler, fly, motorsykler og annen «unaturlig» lyd fort kan dominere og til og med ødelegge opptaket. Men også vind, bekke-/elvesus, bølgeskvulp, rasling i løv eller store trær kan være utfordrende. De beste resultatene får en tidlig på dagen før trafikken tar seg opp og da er det ofte vindstille. Tenk også på at ved å halvere avstanden til lydkilden, så firedobles styrken på lyden! Så ved å sakte nærme seg fuglene kan en få mye bedre opptak. Dette gjør etterarbeidet mye enklere!

Tisnes, Tromsø tidlig på mårran før trafikk og vind ødelegger forholdene (Foto: tmalm)

Lydlandskap fra sommermorgen 28. mai 2013 på Tisnes, 22 minutter med morgenstemning fra denne flotte fuglelokaliteten i Tromsø!
Vil du høre flere slike? Gå til vår side for SOUNDSCAPE LYDLANDSKAP og stress ned med naturlyder fra Nord og Sør!

En av de tingene en bør tenke på er opptakerens egenstøy (sus på grunn av billig elektronikk) og mikrofonens egenstøy. Dårlig skjermede kabler og mobiltelefoner kan også skape interferens og støy! Myke klær og skotøy reduserer også egenstøy, husk å spise frokost for å unngå magerumling!
En annen ting som er viktig for gode natur og fugleopptak er batterikapasitet. Mange mindre opptakere kan fungere opptil 20 timer på ett sett med 2-4 AA-batterier eller har mulighet for å tilkoble Power-bank som mangedobler levetida. For langtidsopptak kan du bruke bil- eller motorsykkelbatteri med 12V-5V-konverter av den typen en bruker i strømuttaket i bilen. Pass på at den du bruker ikke skaper egenstøy på opptaket! På denne måten kan for eksempel Zoom H6 ta opp to døgn med lydopptak (Wav) på et 64GB minnekort. Zoom F4 bruker 9-12V og kan operere direkte på motorsykkelbatteri, eller på konverter 5-12V som tilkobles Powerbank. De nyeste Powerbanker med USB-C har betydelig bedre egenskaper med mulighet for høy ytelse. Disse anbefales til mer moderne opptakere som Zoom F3 og F6, og Mixpre3 II. Mixpre3 godtar kun USB-C og har et betydelig høyere energiforbruk enn Zoom sine med samme (32bit float) kvalitet.
Se lynkurs i fugleopptak https://www.youtube.com/watch?v=0FijomwaDYo

Opptak i Usambara-fjellene, Lushoto, Tanzania; Zoom H5 &Telinga
Opptak i Usambara-fjellene, Lushoto, Tanzania; Zoom H5 & Telinga. Powerbank 12000mAh fra Clas Ohlson. Foto: Tone Malm
Lytt til nattlig aktivitet av apekatter ved Mullers Lodge, Lushoto, Zoom H6 og EM-172 stereo.

De opptakerne vi har erfaring med er for det meste fra japanske Zoom. H4n, H5, H6 og F4 er blant disse. De er alle tilgjengelig fra nettbutikker og musikkforhandlere i Norge.
Vi har så langt svært gode erfaringer med særlig H5 og H6 blant de portable, mens den større F4 er i en klasse over i lydkvalitet. Den behøver egen mikrofon. For å se hva ekspertene anbefaler, ta en kikk på https://www.macaulaylibrary.org/how-to/audio-recording-gear/gear-review-2019/ (på engelsk)

Fra 2020 har vi også brukt nye Sound Devices MixPre3 II som kan ta opp lyd med maksimal kvalitet, 32 bit Float files gjør at det blir så godt som umulig å ødelegge opptak av fugl og dyr med mye volum så som måker, lom ++
Den er kompakt og sammen med Sony-type videobatteri kan en ta opp i timesvis ute i felt, men den spiser batterier i forhold til Zoom sine opptakere! Den krever også SD kvalitetsminnekort f.eks. SanDisk Extreme Pro 32 eller 64Gb, så vær beredt på å investere i noen som er kompatible med opptakeren! en av fordelene er at en kan bruke USB minnepenn til backup for raskt høre gjennom opptakene når du er tilbake fra felt. Den har også en egen app (Wingman for iOS) som gjør det mulig å styre og overvåke opptaket på mobilen eller iPad.

Zoom har også kommet med flere utgaver av opptakere med 32-bit float, F2, F3 og F6 er alle godt egnet for fugleopptak. F2 har kun monoinngang, men for mange er dette tilstrekkelig. Den er på størrelse med 2 fyrstikkesker og kan virke i over 10-14 timer på to AAA-batterier! Eller plugg in en Powerbank med USB-C og ta opp i flere døgn med et egnet minnekort. F3 og F6 har XLR-inngang (2-6 MIKROFONER) som henter strøm internt fra opptakeren, 24 eller 48V fantom-mating (Phantom Power).

Hvilken mikrofon trenger jeg?
For å ta opp fuglelyd er det bra å ha en retningsstyrt mikrofon, dette gjør det enklere å skille ut de enkelte artene. Men mange bruker også en mikrofon som tar inn lyd fra alle kanter for å få med stemningene i naturen. For å «zoome inn» på enkeltarter er det best å bruke en parabolmikrofon, dette er rett og slett en aluminium eller plast-halvkule som en plasserer mikrofonene i (mono eller stereo) LES MER. Se denne videoen om bruk av parabolmikrofon. https://www.youtube.com/watch?v=ZRXPy6ybPiA

Sennheiser ME66 shotgun mikrofon

Mange foretrekker en annen løsning, nemlig shotgun-mikrofon. For å unngå vindstøy er det fordel å sette mikrofonen inn i en såkalt Blimp, et hylster som reduserer lyden av vind til et minimum. Disse har heller ikke så god zoom-effekt som parabolmikrofonen, men er lettere å ta med seg ut på tur i skog og mark, se instruksjonsvideo her https://youtu.be/jM4Nt-MVovg

En enkel løsning (men dyr) for deg som bruker 3,5 mm inngang på opptakeren er denne fra svenske Telinga http://www.telinga.com/products/pro-series/handles/pro-x-system/ Da får du fantastisk lyd og gode resultater ute i felt. Strømmen hentes fra opptakeren, såkalt Plug-in-power, så mikrofonen trenger ikke eget batteri. Hvis du har lyst til å prøve å bygge en god mikrofon selv kan du prøve deg på denne fra micboosters.com
Hvis en ønsker å bruke en 3,5 mm plugg på XLR-inngangene så finnes det en løsning ved hjelp av overgang, se f.eks. soundprofessionals.com eller denne litt rimeligere fra Dodotronics.

En enkel løsning er å lage en stereomikrofon og sette dem opp som SASS (vinkle mikrofonene utover) Les mer om opptakere/Read more: Jes Riley French eller HER om heimemekka mikrofoner

HØRETELEFONER:
For å overvåke mens opptakene forgår er det en fordel med gode høretelefoner, mange anbefaler typen som dekker hele øret. Men i praksis er de fleste (også ørepropper) brukbar for å «monitorere» lyden. Spesiellt ved bruk av retningsstyrt mikrofon er det lurt å sjekke lydnivået, men også for å unngå støykilder som kan ødelegge opptaket.

TIPS:
Sjekk også at alle mikrofonplugger (XLR eller 3,5 mm-plugg), batteritilkoblinger og lignende som kan ødelegge hele opptaket sitter godt. Vi har opplevd at en av XLR-pluggene har falt delvis ut og lager dermed støy eller ingen lyd på en av stereo-kanalene, dette er svært kjedelig når du står der og skal ta ditt livs opptak! Husk å formatere kortet ved langtidsopptak for å ha nok kapasitet (MEN ta back-up først!) og sjekk at du har rett kort i opptakeren! MicroSD kort med 256Gb er nok for flere dager med RAW-opptak i høyeste kvalitet.

Trenger du inspirasjon og tips:

SOUNDBIRDING
THE SOUND APPROACH
MACKAULAY LIBRARY
XENO-CANTO Lydarkiv på nettet 10000+ arter
BIRDSOUNDS EUROPE 2.5 (SØK I APP STORE)

Redigere lydene? EDIT SOUND? Go to:
* Quick Guide to Audacity
* Powering Zoom F4 and MixPre3 II?
Set up your Mixpre3 for bird recordings.
ZOOM F6 Setup for birders

Which type of microphone for bird recordings?Microphones for recording birds

32-bit float files – a new era? Om de nye opptakerne fra Zoom og Sound Devices